lauantai 21. maaliskuuta 2015

Julkinen vaatimus Yleisradio Oy:lle (Yle) - Rundradion Ab

Alustus: Yle kertoo nettisivuillaan ”sinun tarinasi” – arvoista. Suorittaa ”riippumatonta” journalismia. Seuraavassa Ylen brändi:
Ylen brändi: (Lähde Ylen nettisivut) 
Alkaa: Ylen brändi on asiakkaiden tai yleisöjen mielikuva Ylestä. Ylen brändilupaus − se mitä yleisöille ja kansalaisille lupaamme ja mitä he voivat meiltä odottaa − on yhdistelmä missiota ja arvoja.
Yle lupaa ja tekee sen arvojensa mukaisella tavalla:luotettavasti, riippumattomasti ja ihmistä arvostaen. Juuri tämä on myös Yle-brändin ydin.
Usein ajatellaan, että brändiä luodaan ainoastaan markkinoinnin avulla. Tosiasiassa brändimielikuva muodostuu kaikista Ylen palveluista, ohjelmista ja kanavista sekä ihmisistä, jotka Ylen sisällöissä esiintyvät tai jotka tekevät Ylelle työtä. Myös kaikki Ylestä yksityisesti ja julkisesti käytävät keskustelut muokkaavat Ylen brändimielikuvaa.
Haluamme, että yleisöt kokevat Ylen omakseen. Samalla Yle on osa suomalaisten tarinaa ja historiaa.
Ylen lupaus on kiteytetty lauseeseen Yle − Sinun tarinasi. Tätä niin sanottua kattobrändiä käytämme yhtiömarkkinoinnissa, käyntikorteissa, tapahtumissa ja oheistuotteissa. Yle − Sinun tarinasi -lupausta ei käytetä ohjelmatoiminnassa.
Yle kirjoitetaan Yle, ei YLE. Suomeksi ja ruotsiksi käytämme ensisijaisesti nimeä Yle. Virallisissa yhteyksissä käytämme nimeä Yleisradio Oy tai Rundradion Ab. Yhtiön virallinen nimi on englanniksi Yle, the Finnish Broadcasting Company. (Lähde päättyy)
Vaatimus Ylelle
Täten vaadin yleisradiota toteuttamaan brändinsä mukaista journalismia. Minä Suomen kansalainen, Suomessa syntynyt Yle veroa maksava eduskuntavaaliehdokas Itsenäisyyspuolueesta, vaadin seuraavaa tasapuolisuutta:
  • Kun Yle julkaisee uutisia, jotka koskevat eduskuntavaaleja – ja ehdokkaita, jossa mainitaan sana puolueet yhteisesti, puolueiden, eduskuntvaaliehdokkaiden jne. Pitää tällöin ilmottaa kaikkien eduskuntavaaliehdokaspuolueiden arvioita.
  • puolueiden kannatusmittauksia, jotka koskevat kaikkia puolueita yhteisesti.
  • Ehdokkaiden vertailuja, jotka koskevat kannatus – ja muita asioita, jossa eri puolueita verrataan keskenään yhteisesti.
  • Vaalikoneiden mielipidemittauksia, jotka koskevat kaikkien puolueiden arviointeja ja mielipiteitä..
  • Tiedotteet, jossa kirjoitetaan eduskuntavaaliehdokkaista siinä tapauksessa kun kerrotaan sanalla puolueet tai eduskuntavaaliehdokaspuolueet tms. vastaavat, missä kaikki puolueet ovat kysymyksessä.
  • Kannatusmittaukset, jotka perustuvat jonkun tietyn tahon arviointiin.
  • Vaalikoneiden tulokset.
  • Haastattelut, jossa kaikkien puolueiden puheenjohtajia haastatellaan.
  • Yleisesti kun kyseessä on jokaisen eduskuntavaalipuolueen asioita, missä kerrotaan monikossa: kaikkien.
Tällä hetkellä näin ei tapahdu, vaikka he bränsinsä mukaisesti näin julkituovat.
Lisäksi vaadin, että Yle julkaisee tasapuolisesti yhtä paljon lukumäärältään pienten puolueiden haastatteluja suhteessa isompiin puolueisiin.
Suomessa pitää pienelläkin puolueella olla tasavertaiset mahdollisuudet päästä puolueena esille. Tämä epäsuhta aiheuttaa sen, että pieniä puolueita ei tunneta tai saatikka edes tiedetään, että sellaisia on olemassa.
Onko oikein, että valtapuolueet pääsevät esittämään julkisuudessa puoluejohtajiensa säestyksellä omia kannanottojaan ja ohjelmiaan, samalla kun pienpuolueet eivät pääse antamaan vastineita julkisuuteen?
Veronmaksajien oikeutena lienee saada tietää kaikkien puolueiden ohjelmat ja arvot. Nyt pieniä puolueita pidetään pimennossa pois Ylen mediasta. Muun medioiden pelin ymmärrän, koska he lienevät maksettuja.
Näillä perusteilla Yle ei toteuta brändinsä arvoista toimintaa. Yle ei toteuta toiminnassaan tasa-arvoisuuteen perustuvaa julkista journalismia, joka veronmaksajien rahoilla tapahtuva toiminta edellyttäisi
Tiedoksi Suomen valtion omistamalle  ja Suomen kansalaisten verovaroin kustantamalle Yleisradiolle: Meilläkin on ihmisiä ehdokkaana.
Terveisin:
Kai Haavisto
Eduskuntavaaliehdokas, Uusimaa
Itsenäisyyspuolue r.p. (IPU)
Puh. 050 4062950
Jaa artikkeli, jos olet samaa mieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti